Soms trekt de toekomst,
of brengt vroeger je uit balans
Weet dan
dat de aarde je draagt,
het paard je in beweging zet
en het veld je laat zien.

systemisch paardencoaching

Systemisch werken met paarden maakt het onzichtbare zichtbaar.

Je hebt een vraag over jezelf en wil je laten coachen. Over je gezondheid, werk, bepaalde patronen, emoties, of over je gezin. Met die vraag stappen we ‘in het veld’.

Het veld

Het veld staat letterlijk voor de wei met paarden, maar ook voor het systemisch veld waarin jij je bevindt, en voor het veld dat jij maakt met jouw aanwezigheid, je vraag en het paard.

Een paard is een kuddedier. Ook jij hebt je ‘innerlijke kudde’: je familie van herkomst, de mensen met wie je samenleeft. Op het moment dat je de wei in loopt, reageert het paard daar op. Fira en vaak ook de rest van de kudde, laten zien wat er is.

Sessie

Ik volg de paarden, zeg wat ik zie en stel vragen.
Samen kijken we wat er gebeurt en waar beweging in kan en mag komen. Ook als er maar één kleine beweging is, beweegt de rest vanzelf mee.

Systemisch werk met paarden is kort en krachtig. Met een sessie of een kort en effectief traject komt er vaak al heel wat in beweging.

Na afloop van de coaching is er als daar behoefte aan is, ruimte voor het stellen van vragen. Toch is praten over de inhoud van de sessie vaak niet eens nodig. Het werk gebeurt in het veld, en is dan eigenlijk al gedaan.

wijsheid van de kudde

Bekijk hier een filmpje over Systemisch werken met paarden van Ruud Knaapen.